Yeni Bir Dizüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerek?

Dizüstü bilgisayar, laptop, notebook… İsmi ne olursa olsun ufak farklılıklarına rağmen aynı mantıkta ilerleyen dizüstü bilgisayarlar, artık pek çoğumuzun tercih ettiği bilgisayar modelleri oldu. Teknoloji geliştikçe daha küçük boyutlarda daha güçlü bilgisayarlar görmeye başladık.

Dizüstü bilgisayar; ekranı, klavyesi, touchpad'i ve tüm donanım parçalarını portatif tek bir kasada toplayıp bir de bunlara güç versin diye batarya ekleyerek her yerde bilgisayarın gücüne erişme imkanı tanıyan cihazlardır. Bu noktada bilmemiz gereken ilk şey her dizüstü bilgisayarın farklı amaçlarla üretildiğini kabul etmemiz gerektiğidir.Bu sebeple dizüstü bilgisayar almaya karar verdiğinizde neye ihtiyacınız olduğuna karar verip o şekilde ilerlemeniz gerekiyor.

Hangi türlerde dizüstü bilgisayarlar var? 

Dizüstü bilgisayarları çok fazla dala ayırarak detaylandırabilecek olsak da özünde 3 amaç için dizüstü bilgisayar üretiliyor. Bunlar ise ofis kullanımı, oyun kullanımı ve genel kullanım.

Bunların içine girdiğimizde ise ekran kalitesine, boyutuna, donanım gücüne, ağırlığına, inceliğine, şarj süresine göre çeşitli amaçlarla üretilmiş dizüstü bilgisayarlar mevcut. 

Dizüstü alırken nelere dikkat edilmeli? 

SSD

Öncelikle bir dizüstü bilgisayar alırken dikkat edeceğiniz ilk şey onunla ne yapmak istediğiniz olmalı. Bunun dışında hepsinde genel olan durum ise SSD'nin önemidir. Bir dizüstü bilgisayarda SSD yoksa o bilgisayar sizi yoracaktır.O yüzden bir bilgisayar alırken bakacağınız ilk şey "SSD" var mı yok mu o olmalı. 

EKRAN

Bir dizüstü bilgisayar almadan önce bakmanız gereken bir diğer donanımların başında ekran geliyor. Ekranın boyutu, çözünürlük değerleri, sunduğu teknolojiler büyük önem taşıyor. Alacağınız bilgisayarın en kötü ihtimalle 1920 x 1080 piksel olan Full HD formatına sahip olması gerekir.Ayrıca bilgisayarda ekran yenileme hızı ve IPS ekran paneli gibi önemli detaylara da dikkat etmelisiniz.

İŞLEMCİ

Yeni bir dizüstü bilgisayar alırken dikkat edeceğimiz bir diğer şey ise işlemci olacaktır. İşlemci, bilgisayar hakkında çok fazla bilgi verebilir. İster Intel, isterse de AMD olsun; yeni bir bilgisayar alırken mümkünse güncel işlemcilere yönelmelisiniz.

RAM

İyi bir RAM kapasitesine sahip bilgisayar, hem oyun hem internet kullanımı, açıkçası her alan için hayati öneme sahip. Dizüstü bilgisayar alırken kullanım alanınıza göre minimum 8 GB RAM olmasına dikkat etmelisiniz.

EKRAN KARTI

Bir bilgisayarın muhtemelen en pahalı donanımı ekran kartıdır. Bunun pek çok sebebi var, ancak en önemlisi bilgisayarınızda yüksek performans gerektiren işlemler yapacaksanız bu işin genelde ekran kartında çözülmesidir.

Bir bilgisayarı iş için kullanıyorsanız, belirli düzeyde işlerinizi yapmanızı sağlayacak ekran kartı yeterliyken; oyun, görsel tasarım, video kurgu gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bilgisayarlarda elinde çok mahareti bulunan ekran kartlarına yönelmeye dikkat edebilirsiniz.